Na alle ophef die ontstaan is omtrent het WFFS-gen heeft het KWPN onlangs besloten ongeveer 250 actieve, goedgekeurde hengsten te laten onderzoeken bij het dr. Van Haeringen Laboratorium. Uit de afgenomen testen blijkt dat 96% van de actieve hengsten vrij is van WFFS. Een totaal van 10 hengsten blijkt drager, waaronder 7 dressuurhengsten en 3 springhengsten.

Helaas hebben wij inmiddels vernomen dat onder de 3 positieve springhengsten onze hengsten Jubel ES (Harley VDL x Lauriston) en de naar Zweden geëxporteerde Jack (Fernando H x Colino) zijn.

Inmiddels hebben wij de fokkers die deze hengsten gebruikt hebben op de hoogte gesteld. Slechts in het geval dat ook de desbetreffende merrie drager is, bestaat er een kans van 25% dat er een veulen ter wereld zal komen met WFFS.

Hoewel het fenomeen WFFS tot voor kort bij ons totaal onbekend was is het spijtig dat we deze uitslag hebben ontvangen van het dr. Van Haeringen Laboratorium.

Omdat WFFS enkel tot uiting komt in geval zowel de hengst als merrie drager is blijft Jubel ES gewoon beschikbaar via vers sperma. Van Jack is diepvriessperma beschikbaar.

Share this article